RogerB

Joku kävi kylässä - YLE:n meppigallerialla muokattiin suomalaisia. Selityksiä?

 • Kokoomuksen linkitykset
  Kokoomuksen linkitykset
 • Perussuomalaisten linkitykset
  Perussuomalaisten linkitykset
 • RKP:n linkitykset
  RKP:n linkitykset
 • Keskustan linkitykset
  Keskustan linkitykset
 • Vasemmistoliiton linkitykset
  Vasemmistoliiton linkitykset
 • Itsenäisyyspuolueen linkitykset
  Itsenäisyyspuolueen linkitykset
 • SKP:n linkitykset
  SKP:n linkitykset
 • Muutos2011 linkitykset
  Muutos2011 linkitykset
 • SDP:n linkitykset
  SDP:n linkitykset

Joku taho käytti maanantaihin 11.5. mennessä Suomen Yleisradion meppigalleriaa kansalaisten mielipideilmaston muokkaamiseen poliittisiin tarkoituksiin kenottamalla pöytää, painottamalla noppia ja merkkaamalla kortteja. Ilmeisesti tämä tapahtui YLE:n käyttämän julkaisualustan sisäänrakennettujen ominaisuuksien kautta. Alusta sisältänee dynaamisen linkityksen, jolla voidaan optimoida mainosten näkyvyyttä. Tuollainen dynaaminen linkitys on asiantuntijan mukaan varsin helppoa manipuloida kenen tahansa toimesta ja mistä päin tahansa maailmaa. Todennäköisesti tämä on YLE:n vahingossa tekemä virhe, sillä mahdollinen omatoiminen näkyvyyslinkkien muuttelu rikkoisi jo tuottamuksellisesti sekä puolue- että vaalilakeja. Yleisradiolain 7 § mukaan Yleisradion julkisen palvelun ohjelmatoiminnan tulee erityisesti...tukea kansavaltaa. Kansanvalta ei toimi ilman tasapuolista kohtelua mediassa. Myös Puoluelain 10 § määrää Yleisradiota kohtelemaan kaikkia puolueita tasapuolisesti ja yhdenmukaisia perusteita noudattaen. Se kuka, mikä tai mistä tätä toimintaa ohjattiin jäänee varjoon, mutta nyt on suomalaisten syytä herätä todellisuuteen. Tämä maa on jo miehityksen alainen ja hyväksikoetut mielipidemuokkaustekniikat ovat jo rantautuneet tänne. Se onnistuu kätevästi kun olemme maailman vaalikoneistetuin valtio. Maksamme nyt verovaroin itsemme manipuloimisesta. En laita edes linkkiä omaan haastatteluvideooni, vaikka esiinnyin edukseni.

 

Minun syyni tähän kirjoitukseen

Minulla ei henkilökohtaisesti ole yhtään väliä käydäänkö poliittista keskustelua oikealta vasemmalle, alhaalta ylös, vihreästä mustaan – kunhan sitä käydään avoimesti ja julkisesti, sisällön ja tavoitteiden osalta. Kaikki muu on matkaamista kohti harvainvaltaa ja/tai fasisimia. Se Voltairen sanomaksi väitetty ”Olen kanssasi eri mieltä, mutta taistelen kuolemaani asti oikeutesi puolesta sanoa kantasi” on minulle tärkeä viesti. Lyhyt kokemukseni politiikasta on vahvistanut epäilykseni: ainoa toimiva tie Suomen Tasavallan kansanvallan ja demokratian palauttamiseksi on pienissä, vallan ytimen ulkopuolisissa toimijoissa. Koska valta ei mitä ilmeisemmin ole yksittäisillä kansanedustajilla, vaan puoluekurin kautta heidän puolueidensa johtoportaissa, on lopulta aivan yksi ja sama kenet valitaan suuren puolueen mandaatilla ajamaan kansan etuja. Näiden puolueiden kohdalla riittää kun katsoo heidän aiemmin toteuttamaa politiikkaa – se ei enää muutu. He ovat itsensä vankeja. Pienet puolueet ovat niin hyvässä kuin pahassa vielä muutettavissa ulkoapäin äänestämällä mieluisia henkilöitä. Näissä porukoissa heillä on valtaa jopa muuttaa puolueitaan – äänillä on siis merkitystä. Tämän ovat havainneet myös meidän parlamentarismin ulkopuoliset voimat, jotka tekevät nyt hartiavoimin työtä estääkseen minkäänlaisen, todellisen opposition nousun tai kansanvallan vahvistumisen.

 

Aloin viikonloppuna ihmettelemään miten minunkaltaisen vähäpätöisen hemmon video kepittää Stubbit, Väyryset, Rehnit, Jäätteenmäet ja muut raskassarjalaiset mennen tullen. Olin tietoinen meidän puolueen kahden ehdokkaan epäonnisista videoista ja niiden SoMe-kohtalosta, joten oletin että asia liittyisi gallerian linkityksiin. Tutkiessani asiaa 12 tunnin urakkana, alkoi muodostumaan kuvaa jostain paljon huolestuttavammasta. Näiden havaintojen jälkeen harkitsin hiljaisuudessa verkkomateriaalin keräämistä, jotta olisi saatu juridista pitävyyttä asialle, mutta joku on kuitenkin ilmeisesti aloittanut jo 12.5. linkkipainotusten siivoamisen jälkien peittämiseksi – ja sitä paitsi tämä tekniikka toimii parhaiten juuri gallerian avauksen jälkeisinä päivinä, jonka jälkeen asiat rullaavat jo omilla painoillaan.

 

Väärä epäilys?

Ensi alkuun epäilin YLE:ä aktiivisesta näkyvyyden ja kuuluvuuden estämisestä, johtuen Yleisradion eduskuntapuolueiden miehittämän hallintoneuvoston päätöksestä että muille rekisteröidyille puolueille ei tarjota tasapuolista näkyvyyttä näissä(kään) vaaleissa. Vaalipanelit ja henkilöpuffit tehdään vain oman porukan kesken. Saavat muut puolueet rupatella ihan keskenään - ennakkovaalien jälkeen. Yleisperusteluina ovat aikapula, resurssipula ja vähäinen kiinnostavuus. Samalla on hienosti saatu iskostettua suomalaisten mieliin että on parempi kun nuo Isot Pojat hoitavat politiikkaa rautaisella kokemuksellaan – mitähän siitä tulisi jos untuvikot pääsisi ruoriin? ...Sopii nyt hetken miettiä millaiseksi demokratia muuttuu jos sallimme että poliittista valtaa voidaan käyttää oman vallan vahvistamiseen... Päätettiin kuitenkin suoda ehdokkaille näkyvyyttä 240 sekunnin valtiomieskäsittelyllä TV-kameroiden edessä. Valtiomiesmäisyyttä osoittivat lähinnä hienot grafiikat, ihka aito haastattelija, nojatuolit ja parrasvalot. Sirkus alkakoon!

 

… osa ehdokkaista poistuivat tyytyväisinä studiosta ”sainpas sanottua”, osa hieman mietteissään ”ei kyllä mennyt putkeen”, suuri joukko helpottuneina ”olipas jännää” ja osa kokeneista poliitikoista täysin välinpitämättöminä ”samaa peruskauraa”.

Nyt se tuhannen taalan kysymys – miten ja miksi ehdokkaiden haastattelut saavat sitä näkyvyyttä?

Se aivan yksi ja sama missä ulkoisissa puitteissa saan ilmaista mielipiteeni ellei se saa näkyvyyttä. Voinhan minä vaikka kävellä metsään puhumaan itsekseni, tai jopa älypuhelimella napsia videoo youtubeen...mikä oli siis se suuri kuningasajatus tällä YLE:n meppigalleriaformaatilla, johon 219 europarlamentaariehdokasta laukkasivat hakemaan hetkeä parrasvaloissa?

Lukijalle taustatietoa nettinäkyvyydestä: tässäkin ratkaisee se vanha markkinointisääntö ”sijainti, sijainti, sijainti”. Jos videosi on ensimmäisenä palvelun avaussivulla, saat roppakaupalla katsojia riippumatta sisällöstä. Jokaisessa sivuavauksessa tämä kuvio toistuu – jos videosi on siellä sivulla näkyvillä tai linkitettynä – saat katsojia. Ainakin verkkosivujen omistaja voi siis säädellä näkyvyyttäsi usealla tavalla – ja valitettavasti tänä päivänä myös verkon kautta riittävän voimakkaat ulkopuoliset tahot. Näkyvyyttä rakennetaan seuraavasti:

 • Päätös avaussivulle sijoitettavasta listauksesta. Jos siihen laitetaan vaikka ehdokkaiden aakkoslistaus, puoluekanta tms. plus hakukone, saa katsoja tasapuolisesti päättää ketä hän katsoo ja miksi. Jos sitä vastoin siihen laitetaan ”katsotuimmat”-listaus, niin etsijä kokee tunteen mitähän ne muut ovat katsellet ja klikkaa itsensä ensimmäisiin sisään. Mitä alempana listassa olet sitä pienemmät ovat mahdollisuutesi näkyvyyteen. Tämä on siis lopulta itseään ruokkiva automaatti.
 • Hakutoimintojen helppo/vaikeakäyttöisyys. Meppigallerian yleishaku tehdään hakusanoilla, ”paras osuma”, ”uusimmat”, ”katsotuimmat”, ”vielä ehdit” ja ”A-Ö” - jaoilla. Jälleen kerran: mikä näistä houkuttaa katsojaa eniten...?
 • Avattuasi haastatteluvideon huomaat sivulla ”Lisää samankaltaisia” linkit oikeassa laidassa. Tietenkin tämä tarkoittaa mielessäsi äsken katsomasi videon tyyppisiä, eikö? Vai ovatko nuo kolme sivulinkkiä sattumanvaraisia puolue-edustajia, poliittista linjaa edustavia vai niitä ”katsotuimpia”?
 • Äsken katsomasi videon alalaidassa on ”Meppigalleria: Muut videot (219)”, jossa näkyy otos ehdokasvideoista. Jälleen eturivissä olevat saavat klikkauksia riippumatta sisällöistä. Katsoja pääsee aakkoslistaukseen sivun alareunassa vain klikkaamalla ”seuraava sivu”-nappia. Meppigalleriassa tämä toiminto on rakennettu siten, että katsottuasi ehdokasvideota ja palattuasi ”Muut videot”-sivulle, joudut aina takaisin listauksen yläsivulle ja joudut työläästi hakemaan seuraavaa katsottavaa usean klikkauksen kautta.
 • Verkkosivun omistaja sallii videon jakelun sosiaalisen median kautta. Äkkiseltäänhän tämä kuullostaa todella hienolta tarjoukselta – nyt sopii kuitenkin miettiä montako meidän kärkisarjan poliitikon 4-minuuttista olette nähneet SoMessa ja montako ristille roikutettua tavis-ehdokasta? Yksi Suomen pääministeriehdokkaista taapertaa tuolla hieman päälle 4000 katsojan luvulla sijalla 22. ja edellä on liuta karnevalisoituja ehdokkaita ja pari järjestelmän nostamaa ehdokasta. Onko tällä Suurella Näkyvyystarjouksella siis muuta tavoitetta kuin järjestää Suomen poliittinen talenttikisa, jossa pääsemme nauramaan huonoille lauluesityksille – ammattilaiset menevät joka tapauksessa suoraan finaaliin? Valtakunnan kattavissa henkilövaaleissa on haastatteluissa odotettavissa alisuoritumisia, epäonnistumisia, heikkoa, vahvoja ja outoja esityksiä. Ajattelemme, että pysyisivät poissa nolaamasta itseään ja samalla pidämme tosi hauskana levittää heidän epäonnensa ympäri nettiä – itsepähän tunkivat ruutuun ja antoivat näin meille luvan repiä heidät palasiksi. YLE: meppigallerian rakenne ruokkii tätä – ja samalla se peittää sen mitä se väitti edistävänsä, poliittisten sisältöjen nostamisen keskusteluun. Jos YLE oikeasti olisi tavoitellut poliittisen keskustelun ja demokratian toteutumista, se olisi rajoittanut tätä SoMe-riekuntaa...aivan kuten joku on säädellyt ja rajoitellut näkyvyyksiä seuraavan kohdan mukaan...
 • Ehdokasvideon oikeassa laidassa näkyvät ”Lisää samankaltaisia”-linkit.
  • Järjestyksellä on väliä- ensimmäinen saa enemmän klikkausta kuin toinen, kuin kolmas.
  • Määrällä on väliä – jos siinä on vaikka vain yksi ehdokaslinkki ja kaksi satunnaista, tuo ehdokas saa klikkauksia.
  • Uutuudella on väliä – jos siihen linkkikolmioon ilmestyy toistuvasti samat tyypit, et enää jatka etsintää.

Toisin sanoen – säätelemällä linkit sopiviin kiertokehiin ja sijoittelemalla ehdokasvideoita näihin, voidaan vahvistaa tai heikentää näkyvyyttä, mutta kaikkein julminta on että tällä voidaan rakentaa myös mielikuvia. Jos tähän linkkikiertoon laitetaan sopivasti hyvännäköisiä neitejä, hassunhauskoja pukeutujia tai alisuorituneita ehdokkaita, saadaan luotua juuri sellainen mielikuva puolueesta tai ehdokkaista kuin halutaan...

Se, että Areenan meppigallerian rakenne on epäonnistunut tasapuolisen näkyvyyden edistämiseen on asia, josta ehkä pääsee selittämällä vaikka osaamattomuutta, tyhmyyttä ja ammattitaidottomuutta – vaikka näiden selitysten käyttö valtakunnan verorahoitteisen mediakanavan kohdalla eivät paljoa tilannetta paranna –

mutta miljoonan taalan kysymys on: onko YLE tai joku muu taho aktiivisesti säädellyt puolueiden ja ehdokkaiden näkyvyyksien määrää ja laatua meppigalleriassa dynaamisten linkkien avulla?

Minä väitän että joku on ronkkinut galleriaa – ja siten on rikottu lain säätämiä velvollisuuksia. YLE:n meppigallerian rakenne sellaisenaan rikkoo puoluelakia, joka määrää sitä kohtelemaan kaikkia puolueita tasapuolisesti. Lisäksi menettely on ristiriidassa lain Yleisradiosta 7 § kanssa, jonka mukaan "Yleisradion Julkisen palvelun ohjelmatoiminnan tulee erityisesti tukea kansanvaltaa". Asiaa ei ole helppo tutkia enää näin jälkikäteen koska en tiedä tallentuuko tuo dynaamisen linkityksen manipulointi. IP-analyysit käyttöön ja tutkimukset käyntiin. Mikäli jäljet eivät ole sylttytehtaalla, epäilen löytyykö enää mitään. Sellainen taho, joka kykeni tähän manipulointiin, osannee hienosti siivota jälkiään.

Tässä faktaa. Iltapäivästä 11.5.2014 aamuyöhön 12.5.2014 tein siis selvityksiä YLE:n meppigallerian linkkikierroista ja selostan seuraavassa tuloksia.

Olen piirtänyt nämä linkitykset graafiseen muotoon, josta lukuisat yksityiskohdat eivät ilmene, mutta kokonaiskuvat näkyvät. Selostan nämä joukkuepelitermeillä.

 • Linkinsäätelijä on siis pelinjohtaja, joka määrää miten ehdokasjoukkueet saavat pelata näkyvyyttään.
 • Syöttö = linkki seuraavaan ehdokkaaseen ”Lisää samankaltaisia”
 • Aloitusviisikko (punaiset viivat) =ne ehdokkaat, jotka esiintyvät ”katsotuimmat”-sivulla
 • Pelinaloittaja=joukkueen näkyvin/kiinnostavin ehdokas
 • Kakkosviisikko (vihreät viivat)=ne ehdokkaat, jotka ovat näkyvissä jokaisen haastattelun alalaidassa ”Meppigalleria: Muut videot (219)” kohdassa
 • Seinäsyöttö= ehdokkaan videosta linkki toiseen, josta suora linkki takaisin. Katsoja punnitsee siis vain näiden kahden välillä.
 • Harhautus= linkki satunnaiseen oman puolueen ehdokkaaseen, josta uudet linkit kiertävät takaisin.
 • Epävarma pallonkäsittelijä, pallonpudotus = ehdokas, joka alisuorituu haastattelussaan tai muuten synnyttää voimakkaita kielteisiä mielikuvia katsojassa kieli, ulkonäkö yms.
 • ”Cristiano Ronaldo”= ehdokas, joka kerää myötätuntoa esiintymällä tunteisiin vetoavasti.
 • Keskushyökkääjä, jolle pallot pelataan = painotettu ehdokas, jolle linkit lopulta suuntautuvat ja katsojamäärää lisätään.
 • Skreeni = ”Lisää samankaltaisia”-listassa on vähemmän ehdokasvideoita ja katsoja pakotetaan valisemaan harvemmista.
 • Vilttiketju (siniset tai keltaiset pallot)=sellaiset ehdokasvideot, joista ei löydy yhtään linkkiä muihin saman puolueen ehdokkaisiin.

PELI ALKAKOON!!!

Suoraviivaisinta peliä käytiin kokoomuksen ryhmässä. (KUVA 1). Puolet joukkueesta olivat vilttiketjussa ja kentällä olivat vain harvat ja valitut. Pelinaloittajana oli nuori, edustava, opiskelijapoliitikkoneitonen, joka esiintyi hyvin edukseen myös henkilökohtaisella tarinallaan. Koska mitta ei ilmeisesti riittänyt varsinaiseen maalintekoon, hän pelasi seinäsyöttöä Stubbin kanssa jolla ei ollut jatkolinkkejä vaan keräsi siis itselleen linkit tämän neidon kautta Kakkosketjusta rakennettiin pieni harhautuskierto Häkkäsen, Virkkusen kautta tälle opiskelijaneidolle, ”Cristiano Ronaldo”lle. Kaikki muut linkitetyt kokoomusehdokkaat linkittyivät suoraan tai Virkkusen kautta pelinaloittajaan, joka siis syötti...Stubbille, joka keräsi itselleen siis 13. linkkiä haastatteluunsa. Ja se nuori poliitikon alkua sai tuiki tarpeellista julkisuutta ja nostetta tuleviin ura-koitoksiinsa... Tällä ottelulla ei kuitenkaan ole juurikaan merkitystä. Kärkipelaaja Stubb on jo ostettu isompaan joukkueeseen. Tiistaina 12.5. linkkiverkosto muuttui siten, että enin osa kok-ehdokkaiden linkeistä osui enää Stubbiin tai kahteen ”epämääräiseen” puoluekokouslinkkiin ja Johannes Koskiseen?

Sotilaallista järjestystä noudatettiin perussuomalaisten joukossa (KUVA 2). Oli vain kaksi ylitse muiden: Halla-aho ja Väätäinen. Heidän kiinnostavuutensa riitti pelin avaukseen. Ruohonen-Lerner ja Eerola toimivat pallonjakaijana sieltä kakkosketjusta – kaikki heille menneet linkit lähtivät seinäsyöttöinä joko Halla-aholle tai Väätäiselle. Simo Elo sai kunnian olla kolmantena pyöränä näiden kahden herran välisessä linkittelyssä, mutta häneltäkään ei lähtenyt muille linkkejä. Jokaikinen iikka muusta joukkueesta linkittivät suoraan vain kahteen (!) ehdokkaaseen, vaikka kolmeen oli mahdollisuus - JuHa/PiRuLe, JuHa/JuVä tai PiRuLe/JuVä. Näin ylikapellimestari Halla-aho sai 18 linkkiä ja tukipelaaja Väätäinen 13. Tiistaina 12.5. linkkiverkosto muuttui siten, että enin osa ps-ehdokkaiden linkeistä osui enää Halla-ahoon tai kahteen ”epämääräiseen” juttuun. Se Sampo Terho katsottiin ilmeisesti itsessään kantavaksi kortiksi nykyisenä meppinä, ettei häntä tarvinnut pelata.

RKP:ssa pelattiin monipuolisemmin (KUVA 3). Wanha kettu Donner sai kunnian toimia pelinavaajana, olihan hän kansalliselta yleiskiinnostavuudeltaan ylivoimainen. Häneltä lähti syötöt suoraan hyökkäyskolmikkoon, eikä hänelle sen koommin enää syötetty takaisin. Herrat Torvalds (nykyinen parlamentaarikko), vonSmitten (RKP:n luottomiehiä) ja Månsson (edellisten vaalien kärkiehdokkaita) lähtivät keskinäiseen linkkipyöritykseen välillä seinäsyötöillä mielenkiintoisesti puetulle Näkkäläjärvelle ja kakkosketjun Gestrinille. Von Smitten lähetti yhden seinäsyötön myös riviehdokkaalle, joka laittoi pallon takaisin ja Torvaldsille+Månssonille. Kaikki muut linkittelivät näitä herroja suoraan. Månsson sai 19 linkkiä, Torvalds 15 ja von Smitten 18 linkkiä. Tiistaina 12.5. linkkiverkosto muuttui siten, että enin osa rkp-ehdokkaiden linkeistä osui enää Månssoniin tai kahteen ”epämääräiseen”, mm. Johannes Koskiseen?

Keskustalaiset (KUVA 4). Väyrynen kelpaa sisäänheittäjäksi, ja heti syntyy rinki jossa välillä Jäätteenmäen kautta syötellään Rehnille, Takkulalle ja takaisin. Yleissivuston puolelta Jäätteenmäen lisäksi tukea tulee Kaunistolta. Koko muu joukko heittää palloja keskusrinkiin. Pieni osa ovat viltissä. Paavolla on 18 linkkiä, Ollilla 13 ja Hannu saa 12. Onko tämä sitten hyvä asia puolueelle vai aiheutetaanko hajaannusta Väyrysen imagon kautta?

Vasureilla (KUVA 5) homma ilmeisesti päätettiin aloittaa erään ”ranskaa” puhuneen pallonpudottelijan kautta. Hän veti sen verran katsojia, että hänet katsottiin pelinavaaja-aseman arvoiseksi. Alkupäivinähän häntä ei näkynyt listalla, mutta yht´äkkiä hän oli kirkkaasti mitalisijoilla. Hän heittää syötön Anderssonille, joka aloittaa kuviopelin Kyllösen ja Uotilan kanssa ja saa tukea kakkosketjun Tiaisesta. Viisi ehdokasta pidetään viltissä, mutta muiden tuki suuntautuu vahvasti juuri kärkikolmikkoon. Tiistaina 12.5. linkit ”hiljenevät” ja Johannes Koskinen (?) saa tukea... Anderssonille 9 linkkiä, Uotilalle 11 ja Kyllöselle 12. Vasureiden tapauksessa epäonnista ehdokasta käytettiin siis puolueen hyödyksi.

Josta päästään sujuvasti tapaukseen IPU, Itsenäisyyspuolue (KUVA 6). Ehdokasjoukossa oli kaksi henkilöä, joiden haastattelut eivät menneet toiveiden mukaisesti ja Suomen iloisessa talenttikisailmapiirissä pääsivät SoMe:en revittäviksi. Meppigalleriaa ohjaavat tahot ilmeisesti päättivät asettaa nämä henkilöt ”pääehdokkaiksi”. Ongelmana oli tietysti että piti laittaa joku kolmas ipulainen siihen linkkikiertoon, joten valitsivat sitten minut ja Lena Wikstén´in. Lena puhuu ruotsia ja minulla on sen verran outo nimi, että en houkuttele katsojia? Juhani Honkonen ja Arhi Kuittinen saivat nostetta ollessaan ”Muut videot”-sivulla, joten heidän jakolinkit hiljennettiin. Susanna Kaukinen sai vahingossa yhden linkin takaisin Wiksteńiltä ja Pasi Hentunen linkattiin yksisuuntaisesti Papuseen, minuun ja Wiksténiin. Kaikki muut ehdokkaat pidettiin vilttiketjussa ilman linkkejä ulos tai sisään. Linkitettyjen ehdokkaiden videoita pyöritettiin koko ajan kahden epäonnisen kautta, mutta lopulta tiistaina 12.5. minuun ohjanneet linkit laitettiin Papuselle ja Siltaselle. Ja kaikki pimennossa pidetyt ehdokkaat linkitettiin ”kärkiehdokkaisiin”... Tässä tapauksessa epäonnistuneita haastatteluita käytettiin tuhoamaan puolueen uskottavuus. Enimmillään minulla oli 4 linkkiä, nyt 2 – Wiksténillä alussa 4, nyt 11. - Siltasella ja Papusella 13. Puheenjohtajistolla yhteensä 0...

SKP:n kohdalla oli herkkusienikasvatus päällä. Pidetään visusti pimeässä (KUVA 7). Seitsemän ensimmäistä heidän eniten katsojia saaneista ehdokkaista olivat linkittömiä ja avaus on laitettu ulkomaanoloisen ehdokkaan kautta, joka aloittaa pelin kahden ruotsinkielisnimisen ja nuoren ehdokkaan suuntaan. Yhdellä ehdokkaista on kovin mielenkiintoisia näkemyksiä ravinnosta. Muut kynnelle kykenevät heittävät palloja tähän rinkiin. Tiistaina 12.5. se toinen, fiksusti puhunut Sandberg poistetaan linkityksistä ja hänen linkit laitetaan muualle.

Muutos2011-puolueella (Kuva 8)on myös ehdokkaita, joiden haastattelut eivät mene putkeen joko tietoisesti tai epäonnisesti. Yhtä näistä käytetään pelinaloituksessa, toista ei (hänen suuri näkyvyytensä johtui tekijöistä, jotka ilmeisesti tapahtumaohjauksessa katsottiin myös myötätuntoa herättäviksi), toinen pääsivulla näkyvä ehdokas edustaa jyrkkiä maahanmuuttokantoja ja muut linkitetyt...muita kantoja. Esiintymiset ovat hyviä. Kyseisellä puolueella on sisällään laaja mielipidevapaus, joten heidän kannaltaan lukuisten mielipiteiden esittely luo kuvaa – linjan puutteesta. Eli kokeillaan mielikuvamarkkinointia. Tiistain 12.5. jälkeen M11 onkin harvoja puolueita joiden sisällä on vilkasta ristilinkitystä. Selviä pääpelaajia ei ole, ellei sellaiseksi lasketa Kyuu Eturauttia tai Junes Lokkaa. Heillä taitaa olla keskenään enemmän näkemyseroja kuin Väyrysellä ja Rehnillä.

SDP:n, kristillisten ja vihreiden osalta en ehtinyt suorittamaan analyysejä ennen tiistain muutoksia. Tällä hetkellä heidänkin linkitykset ovat laitettu tyhjiksi ”sattumalinkeiksi”. Tässä on kuva siivouksen jälkeisestä linkityksestä (Kuva 9). Siinä näkyy ettei enää ole kuin yksinkertaisia linkityksiä tai ei lainkaan. Johannes Koskinen saa tässä runsaasti mikkihiirilinkkejä myös muilta puolueilta.

 

Vaadin YLE:ltä ja viranomaisilta pikaista selvitystä menneen viikon tapahtumista meppigallerian linkityksissä ja julkista anteeksipyyntöä haastatelluilta europarlamenttivaaliehdokkailta. En avaa tätä avoimille kommenteille vaan ne moderoidaan. Trollit pysykööt koloissaan.

 

Terveisin,

 

yks´ehdokas

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän lenawiksten kuva
Lena Wiksten

No niin. Nyt ovat "Muut videot" aakkosjärjestyksessä (etunimen mukaan). Aamulla eivät vielä olleet.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Aamulla sieltä puuttuikin 16 ensimmäistä, mm. minä ja A.Jäättenmäki ;)

Erittäin keskeinen linkinkeruupiste...

Jukka Mäkinen

Mielenkiintoista.
Todennäköisesti asia vaietaan kuoliaaksi.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Tilanne jatkuu ja linkit muuttuivat. Eilen ilmestyi myös aakkoslistan ensimmäinen sivu näkyville (sisältäen mm. minut, Stubbin ja Jäätteenmäen)
Minun linkit pyörivät Siltaselle, Papuselle, Wikstenille. Stubbin linkit telkkariohjelmiin jossa hän esiintyy, Jäätteenmäki ohjaa Johannes Koskiselle.
Linkitykset pommittavat nyt rkpstä Månssonia, persuista Halla-ahoa/Terhoa, Kristilliset Räsänen/Essayah jne.jne...

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

...ja tilanne on ilmeisesti palautunut "normaaliksi"...15-16.5.

Käyttäjän lenawiksten kuva
Lena Wiksten

Ei tuo aakkosjärjestyskään hyvä ole noiden "Muut videot"-osion kohdalla. Nyt klikkaukset menevät aakkosisssa ensin oleviin. Tuossa systeemissä pitäisi olla jokin satunnaislukugeneraattori, joka heittää ehdokkaita milloin mihihinkin satunnaiseen järjestykseen!
Syteemi näyttää myös "etukäteen" tietävän, miten tilanne tulee muuttumaan. Katsotuimmusjärjestyksen videoiden paikka vaihtuu jo ennen kuin luvut muutosta osoittavat.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Nyt homma toimii näin:

Stubbin nousua listassa ruokitaan. Hän on ekalla aakkossivulla klikattavana Hän on myös käytännössä ainoa ristilinkitetty kokoomuslainen, eli neljältä kokkarilta linkit häneen. Muilla on jatkolinkit kiinni.
mm. IPUa ja Muutosta (J.Lokka) häivytetään taktisesti lisäämällä nyt puolueen sisäisiä linkkejä, jakamaan katsojakertoja sellaisiin, jotka ovat joka tapauksessa kaukana katsojalistalla. Eturautti ja Hellman saavat pitää linkityksensä samoista syistä kuin Papunen ja Siltanen. Alexander, Arhi ja Antti ovat perkeleet ekalla aakkoslistaussivulla, joten heidän linkkinsä menee nyt Papuselle, Siltaselle ja Wikstenille (joka puhuu ruotsia)...
Linkkijärjestelmä ajaa nyt Väyrystä Keskustasta. Muut keskustalaiset ovat pimennossa.
SKP on totaalisesti ristiinlinkitetty eli katsojat hajoavat.
Demareitten ehdokaslinkit ovat hiljentyneet. Johannes Koskinen saa linkkejä ympäriinsä myös muilta puolueilta.
Perussuomalaissa Halla-ahoon keskitetään edelleen, mutta vähemmän voimallisesti; Väätäinen, Terho, Elo ja Kankaanniemi saavat jokusen linkin. Piraateissa on totaalinen hajautus päällä.
Rkpśsä on hiljennytty mutta Månsson saa semmoisis "Koskis"-ääniä, eli sattumalinkkejä.
Näin nyt.

Käyttäjän lenawiksten kuva
Lena Wiksten

Olen muuten pannut merkille, että suomen- ja ruotsinkieliset puolevat "elävät omaa elämäänsä". Suosituksien lukumäärä on erilainen. Pitkän aikaa minulla oli suomenkielisellä puolella vain yhdeksän suosittelijaa ja ruotsinkielisellä 23. Nyt suomenkielisten luku on hiukan noussut. Tuossa ei ole mielestäni oikein järkeä. Kyllä ne pitäisi laskea yhteen yhden ehdokkaan kohdalla, jotta siinä olisi jotain mieltä.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Ruotsinkielisen Svenska YLE:n mukaiset katsojaluvut poikkeavat selvästi.
Katsojalukujärjestys ei stemmaa: Halla-aho 16000, Li Andersson, Stubb 7000, J.Lokka 11500, Holthoer 6700, Pennanen 8200, Wiksten 6600, Honkonen 7100, Salla 6300, Immonen 6200, Hyvönen 5700

Miksi Stubb ja minä ollaan edellä sijalukujamme?

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

No niin. Nyt on sitten saatu hilattua A.Stubb sekä Halla-ahon että Anderssonin eteen "katsotuimmat"-listalla.
Ainoa ongelma on että Stubbilla on edelleen vain puolet Halla-ahon katsojamäärästä ja vielä 4000 katsojaa matkaa Anderssoniin...

Stubbille on nyt siis junailtu kärkipaikat sekä aakkoslistalla että katsotuimmat-listalla ja haastattelussaan päästy tutustumaan "millainen A.Stubb on ihmisenä". Mikään ei estä kuningastietä enää

"Keinot on monet" sano mummo, kun kissalla pöytää pyyhki.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

YLE:n toiminnasta säädetään sitä varten laaditussa toimintaperiaate- ohjelmassa. http://yle.fi/yleisradio/toimintaperiaatteet/ots-o...

VAALIOHJELMAT JA VAALIEHDOKKAIDEN ESIINTYMINEN

35. Vaaliehdokkaiden esiintymisessä Ylen ohjelmissa ja sisällöissä on huolehdittava siitä, ettei kukaan ehdokas saa erityistä etua muihin ehdokkaisiin nähden. ”Vaalienkin yhteydessä Ylen journalismi perustuu luotettavuuteen, riippumattomuuteen ja puolueettomuuteen. Ennen mainittuja vaaleja ehdokkaat voivat esiintyä ohjelmissa ja sisällöissä, eikä varsinaista esiintymiskieltoa ole. Uutis- ja ajankohtaisohjelmissa ehdokkaiden tai ehdokkaaksi pyrkivien esiintyminen arvioidaan uutiskriteerien perusteella. Muissa kuin uutis- ja ajankohtaisohjelmissa ehdokkaiden esiintymistä pyritään koordinoimaan yhdenvertaisuuden varmistamiseksi.

niinpä niin...

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Voiko muuta odottaa kun kerran maahan mahtuu vain yksi totuus kerrallaan.

Käyttäjän marjukkakaakkola kuva
Marjukka Kaakkola

Kiitos hyvästä kirjoituksesta, selvityksestä ja pohdinnasta. Mietin itse noita samoja asioita Ylen ehdokasvideoita katsoessani. Tietokoneet ja ohjelmat, silloinkin kun toimivat randomisti, toimivat pitkässä juoksussa loogisesti. Nämä linkitykset eivät niin tehneet.

Kuka teki ohjelmiston Ylelle? Kuka testasi ohjelman ja linkitysten toimivuuden?

Käyttäjän lenawiksten kuva
Lena Wiksten

" heidän linkkinsä menee nyt Papuselle, Siltaselle ja Wikstenille (joka puhuu ruotsia)..."

Olisi mielenkiintoista tietää, missä vaiheessa videon katselu / kuuntelu tulee laskuriin mukaan. Hattua on nostettava suomenkielisille kuulijoilleni (joita oletettavasti on paljon), jos he ovat jaksaneet haastatteluni loppuun kuunnella.

Toimituksen poiminnat