"Herrajumala mitä sieltä tulee ! ! ! "

Tsunami on aavalla huomaamaton, mutta nousee korkeuteen saapuessaan matalaan rantaan. Suomen toistaiseksi suurin puolue, Nukkuvat, on heräämässä ja pyörii levottomasti sijoillaan.

Siihen on tarvittu nämä menneet, painajaismaiset kaksitoista kuukautta useamman rauhattoman vuoden jälkeen. Suomen kannalta pikaisia, valtiomiesmäisiä otteita vaativat niin talouspoliittiset, geopoliittiset, sisäpoliittiset kuin ulkopoliittiset kriisit, eikä ainuttakaan, aidosti ratkaisumalleja tarjoavaa ehdotusta ole kuultu Suomen valtaapitävien suusta.

Helsingin Sanomat julkisti ennakkoäänestyksen viitenä ensimmäisenä päivänä TNS Gallupin tekemän galluppinsa. Mielenkiintoista oli, miten he niputtivat puoluekantaansa salaavat vastaajat äänestämättä jättävien kanssa. Tämä yhdistetty porukka on kasvanut neljän vuoden takaisista vaaleista 32%:sta 39%:iin ja näin saadaan kuva, että suomalaiset aikovat jäädä koteihinsa, kun kerran maassa on kaikki hyvin ja tulevaisuutemme on menossa hyviin käsiin. Juhani Sipilän kuningastaivalta on toitoteltu jo useamman kuukauden ja miehen pysyessä arvoituksellisena saamme armeliaasti äänestää sikaa säkissä, mitä nyt hieman leikkaustarpeita esitellään ja virkamiehistöä aiotaan saksia. Mikään eikä kukaan saa tätä asetelmaa vavisuttaa, nyt vaan odotetaan hiljakseen miten ”Suomi laitetaan kuntoon”…

Vuoden 2011 vaaleissä äänestysprosentti jäi 70,5%:iin vaikka ennakkoäänestys oli varsin vilkasta, 31,7%. Tällä kerralla ennakkoäänestys päätyi hitusen korkeampiin lukemiin, 31,9%.

Varsin puolueuskollisena kansana, suomalaisten alhaiseksi jäävä äänestysprosentti on vakiintuneiden puolueiden etu. Mitä useampi jää nukkumaan, sen parempi. Juuri tästä syystä on ylläpidettävä kuvaa, että millään ei ole mitään väliä…kaikki on jo päätetty…valinnat ovat jo selvät ja nämä vaalit ovat vain muodollisuus – aivan kuten olemme medioista kuulleet jo puolen vuoden ajan.

Helsingin Sanomat keskittyy gallupartikkelissaan pohtimaan neljän suurimman puolueen asetelmia ja kakkospaikasta kilpailua Keskustapuolueen takana. ”Viimeisen viikon puheenjohtajatentit ratkaisevat”, eli älkää nyt turhan päiten innostuko menemään uurnille…
…eihän nyt ole kyse kuin yksi Suomen historian tärkeimmistä eduskuntavaaleista.

Yhteensä 19% HS-gallupiin vastanneista kertoivat äänestäneensä ennakkoon. Tulospalvelusta ilmenee että sunnuntai-iltaan mennessä olivat 18,9% antaneet äänensä, eli viiden päivän jakson osalta Hesarin gallup hieman yliarvioi äänestäneiden määrää, mikäli vastanneita oli tasaisesti pitkin päiviä – tätä ei kerrota. Viiden päivän jaksolla keskimääräinen ennakkoäänestäneiden osuus oli tulospalvelun mukaan 13%.
Helsingin Sanomien gallupissa vielä äänestämättömien osuus oli siis 81-87% riippuen otosjaksosta.

Tästä joukosta (johon sisältyy sekä puoluekantansa ilmaisseet, salassapitäjät että äänestämättä jättävät) 69% kertoivat äänestävänsä varmasti. Koska emme tiedä sisälsikö tämä ryhmä vielä ennakkoäänestykseen meneviä tai vasta varsinaisena äänestyspäivänä äänestäviä, voimme olettaa seuraavaa:

Viiden päivän ennakkoäänestyskeskiarvo 13% gallupissa –
varmasti äänestävät 69% kertaa 87% vielä äänestämättä olleet = 58,3% ja lisättynä ennakkoäänestys 13% = 73,0%

Ennakkoäänestysprosentti lopullisena 19% sunnuntai iltaan mennessä (galluppi päättyi) –
varmasti äänestävät 69% kertaa 81% vielä äänestämättä olleet = 55,9% ja lisättynä ennakkoäänestys 19% = 74,9%

 

Kun huomioidaan otoksen virhemarginaalit pari prosenttia suuntaansa saadaan vaalien äänestysprosentiksi vaihteluväli 71-77% ja lisäksi epävarmat. Tässähän oli vain ne, ketkä olivat jo äänestäneet tai ilmoittivat varmasti äänestävänsä.

On mielenkiintoista pohtia mitä tarkoittaa kasvanut haluttomuus kertoa puoluevalintaansa ja todennäköisesti reippaasti nouseva äänestysaktiivisuus. Liikkuvat ovat liikkeella ja nukkuvat ovat heränneet.

 

Olisiko nyt Sätkyä ilmassa?

RogerB
Itsenäisyyspuolue Lohja

Luonnontieteiden puolelle kaatunut, humanistisen kasvatuksen saanut, ei-juuri-mistään kotoisin, ollut töissä niin pohjalla kuin huipullakin, urheilun tekemisestä innostuva, pikkuhiljaa radikalisoituva kolmen lapsen isä.
Elän valtiossa, joka on hukkaamassa yhteiskuntansa. Tämän jälkeen ei ole mitään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu