RogerB

"Herrajumala mitä sieltä tulee ! ! ! "

Tsunami on aavalla huomaamaton, mutta nousee korkeuteen saapuessaan matalaan rantaan. Suomen toistaiseksi suurin puolue, Nukkuvat, on heräämässä ja pyörii levottomasti sijoillaan.

Siihen on tarvittu nämä menneet, painajaismaiset kaksitoista kuukautta useamman rauhattoman vuoden jälkeen. Suomen kannalta pikaisia, valtiomiesmäisiä otteita vaativat niin talouspoliittiset, geopoliittiset, sisäpoliittiset kuin ulkopoliittiset kriisit, eikä ainuttakaan, aidosti ratkaisumalleja tarjoavaa ehdotusta ole kuultu Suomen valtaapitävien suusta.

Helsingin Sanomat julkisti ennakkoäänestyksen viitenä ensimmäisenä päivänä TNS Gallupin tekemän galluppinsa. Mielenkiintoista oli, miten he niputtivat puoluekantaansa salaavat vastaajat äänestämättä jättävien kanssa. Tämä yhdistetty porukka on kasvanut neljän vuoden takaisista vaaleista 32%:sta 39%:iin ja näin saadaan kuva, että suomalaiset aikovat jäädä koteihinsa, kun kerran maassa on kaikki hyvin ja tulevaisuutemme on menossa hyviin käsiin. Juhani Sipilän kuningastaivalta on toitoteltu jo useamman kuukauden ja miehen pysyessä arvoituksellisena saamme armeliaasti äänestää sikaa säkissä, mitä nyt hieman leikkaustarpeita esitellään ja virkamiehistöä aiotaan saksia. Mikään eikä kukaan saa tätä asetelmaa vavisuttaa, nyt vaan odotetaan hiljakseen miten ”Suomi laitetaan kuntoon”...

Vuoden 2011 vaaleissä äänestysprosentti jäi 70,5%:iin vaikka ennakkoäänestys oli varsin vilkasta, 31,7%. Tällä kerralla ennakkoäänestys päätyi hitusen korkeampiin lukemiin, 31,9%.

Varsin puolueuskollisena kansana, suomalaisten alhaiseksi jäävä äänestysprosentti on vakiintuneiden puolueiden etu. Mitä useampi jää nukkumaan, sen parempi. Juuri tästä syystä on ylläpidettävä kuvaa, että millään ei ole mitään väliä...kaikki on jo päätetty...valinnat ovat jo selvät ja nämä vaalit ovat vain muodollisuus – aivan kuten olemme medioista kuulleet jo puolen vuoden ajan.


Helsingin Sanomat keskittyy gallupartikkelissaan pohtimaan neljän suurimman puolueen asetelmia ja kakkospaikasta kilpailua Keskustapuolueen takana. ”Viimeisen viikon puheenjohtajatentit ratkaisevat”, eli älkää nyt turhan päiten innostuko menemään uurnille...
...eihän nyt ole kyse kuin yksi Suomen historian tärkeimmistä eduskuntavaaleista.

Yhteensä 19% HS-gallupiin vastanneista kertoivat äänestäneensä ennakkoon. Tulospalvelusta ilmenee että sunnuntai-iltaan mennessä olivat 18,9% antaneet äänensä, eli viiden päivän jakson osalta Hesarin gallup hieman yliarvioi äänestäneiden määrää, mikäli vastanneita oli tasaisesti pitkin päiviä – tätä ei kerrota. Viiden päivän jaksolla keskimääräinen ennakkoäänestäneiden osuus oli tulospalvelun mukaan 13%.
Helsingin Sanomien gallupissa vielä äänestämättömien osuus oli siis 81-87% riippuen otosjaksosta.

Tästä joukosta (johon sisältyy sekä puoluekantansa ilmaisseet, salassapitäjät että äänestämättä jättävät) 69% kertoivat äänestävänsä varmasti. Koska emme tiedä sisälsikö tämä ryhmä vielä ennakkoäänestykseen meneviä tai vasta varsinaisena äänestyspäivänä äänestäviä, voimme olettaa seuraavaa:


Viiden päivän ennakkoäänestyskeskiarvo 13% gallupissa -
varmasti äänestävät 69% kertaa 87% vielä äänestämättä olleet = 58,3% ja lisättynä ennakkoäänestys 13% = 73,0%

Ennakkoäänestysprosentti lopullisena 19% sunnuntai iltaan mennessä (galluppi päättyi) -
varmasti äänestävät 69% kertaa 81% vielä äänestämättä olleet = 55,9% ja lisättynä ennakkoäänestys 19% = 74,9%

 

Kun huomioidaan otoksen virhemarginaalit pari prosenttia suuntaansa saadaan vaalien äänestysprosentiksi vaihteluväli 71-77% ja lisäksi epävarmat. Tässähän oli vain ne, ketkä olivat jo äänestäneet tai ilmoittivat varmasti äänestävänsä.


On mielenkiintoista pohtia mitä tarkoittaa kasvanut haluttomuus kertoa puoluevalintaansa ja todennäköisesti reippaasti nouseva äänestysaktiivisuus. Liikkuvat ovat liikkeella ja nukkuvat ovat heränneet.

 

Olisiko nyt Sätkyä ilmassa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Toivottavasti nukkuvienpuolue menettää kannatustaan kokoomusta enemmän.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Olemme yllättäen kovin samaa mieltä, herra Remes :)

Käyttäjän Hermits kuva
Tomi Virtovuo

Kosto ja pelko ovat näiden eduskuntavaalien motto. Palveluja ajettu roppakaupalla alas. Pelko sisä-ulko turvallisuudesta lisääntynyt varsinkin naisilla. He jotka olivat mukana sixpacissa saavat pataan näissä vaaleissa. Politikasta ei niin hirveesti kansan keskuudessa jutella kun tiedetään että luvassa on vain leikkauksia. Kaikki meidän poppoosta kävi äänestämässä tai äänestää vaalipäivänä. Epävarmat äänesti jo ennakkoon.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Näin on tunto. Itse koen tämän tukahtuneen pelon ja vihan yhdistelmän erittäin myrkylliseksi.
Tällä kertaa en voi uskoa ettei väki menisi uurnille ja käyttäisi annettua mahdollisuutta.
Vaihtoehto on....pelottava.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Alexander, osaat koskettaa ajanhermolla olevaa. Suomessa on kahdesti viime vuosikymmeninä nähty suuren, poliittisen voiman esiin murtautuminen: ensin Vihreiden tapauksessa, ja toisen kerran PS:n tapauksessa. Vuoden 2011 tapahtumien sosiaalinen tilaus on ainoastaan kasvanut ja maa kriisiytynyt monessakin suhteessa. Oma käsitykseni on, että nyt tuo nousu osaltaan kohdistuu ns. pienkenttään ja siinä nimenomaan Itsenäisyyspuolueeseen, joka nousee usean parlamentaarikon voimalla eduskuntaan (ja mukana nousemassa ovat myös Piraatit).

Kuten tuolloin 1970-80-lukujen taitteessa ja samoin 2011, gallupt eivät kyenneet ennakoimaan tulevaa. Thomas Kuhnin teos Tieteellisten vallankumousten rakenne auttaa hahmottamaan, missä mennään sosiaalisen tilauksen kanssa yhteiskunnallisella kentällä - poliittinen vallankumous ei ole tulossa, mutta liikehdintä voimistuu ja suurempia muutoksia on tulossa. Vanha voimat joutuvat taipumaan, ja niistä nyt putoaa - kuin kivi - Kokoomus.

Keskustan ja PS:n hallituksessa ei kuitenkaan nähdä, vaikka katsottaisiinkin, laatikon ulkopuolelle, jossa se ratkaisu on. Ei ole näkökykyä eikä rohkeutta irtautua vallitsevasta. Me pääsemme kuitenkin huutavan äänenä erämaassa saamaan äänemme kuuluville myös Arkadianmäellä.

Asiasta kuudenteen, katso, idean soveltaminen käytäntöön maksaa vain aikaa ja vaivaa, alle kahden minuutin video:
https://www.youtube.com/watch?v=eKtcetnys1U&featur...

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Seventyfour, seventyfive ;)

Loistava !

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

en usko että näissäkään vaaleissa tapahtuu suurta muutosta. media kykenee luomaan näennäisvaihtoehdon. viimeksi se oli ps, nyt kepu.

viimeksi moni ihmetteli miksi minä pidin ps jytkyä hyvänä. kerroin ettei kepulainen koskaan äänestä vassaria mutta ps irroittaa ihmiset puolueista.

nyt kepu irroittaa porukkaa kok riveistä.

kun irralliset äänestäjä lisääntyvä, tuloksen heilahtelu lisääntyy.

ehkä jo seuraavissa vaaleissa voidaan nähdä selkeää järkiintymistä?

mitä muutamas panelis kävin, nykyiset kepulit puhui samoin kun mä neljä vuotta sitten harmaasta taloudesta. junatkin kääntyy kun tarpeeksi paukutetaan.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Minä "foliohattuilen" jopa niin, että uskon että Suomen puoluekenttää on tahallisesti ajettu kriisiin, jotta olisi helpompi tuoda sitä maan ulkopuolista hallintaa ja voimaa "rakenteellisten uudistusten" voimaan saattamiseksi.

Toimituksen poiminnat